#1 Odtwarzamy smaki – Sławny kotlet schabowy z Młodej Polski

Szalejąca inflacja i wszechobecny kryzys sprawiają, że stać nas na coraz mniej, a wszelkie przyjemności stają się powoli dobrem luksusowym. Restauracje przygwożdżone kolejnymi podwyżkami prądu, gazu, pensji minimalnej, zmuszone są podnosić ceny serwowanych dań. Wchodzimy powoli w ten moment, kiedy na randkę przy dobrej kolacji trzeba będzie brać pożyczkę od pewnego ptaka. A co gdyby swoje ulubione dania “z miasta” zrobić we własnej kuchni?

Sytuacja, którą wspominam wyżej zainspirowała mnie do kuchennych kombinacji, w których postaram się odtworzyć smak i aspekty wizualne potraw, które do tej pory uwielbiałem jeść na mieście (dodając czasem co nie co od siebie). Zobaczymy też ile będzie mnie to kosztowało!

Mam nadzieję, że ta seria się wam spodoba i zainspiruje do kuchennych eksperymentów.

Na pierwszy ogień idzie sławny na cały Wrocław: schab z anchois [58 zł] z mizerią z creme fraiche i miętą [15 zł] z Młodej Polski. Koszt tego pysznego dania w restauracji to 73 złote. A w domu?

Co kupiłem i ile zapłaciłem?

  • 1 kg schab bez kości – 13,99 zł – promocja w Biedronce;
  • 5 jajek – 3,50 zł;
  • 2 szt. startej suchej bułki – 1,20 zł;
  • Anchois słoiczek – 6,90 zł;
  • 1 opakowanie kurek – 12 zł;
  • Kostka smalcu – 3,50 zł;
  • Śmietana 30% – 250 ml – 3,20 zł;
  • 1 kg ziemniaków – 1,40 zł;
  • Pęczek szczypiorku – 1,80 zł;
  • Ogórki – 60 dg – 3,50 zł;
  • Mięta w doniczce – 5 zł;
  • Oliwa z oliwek – 12 zł;
  • Koperek – 1,80 zł;
  • Masło – 6,90 zł;
  • Słonina 20 dag – 1,40 zł;
  • Sól i pieprz z domu :);

    Łączna cena 78,09 zł


PRZYGOTOWANIE 2 KOTLETÓW:

KOTLETY:

  • Schab kroimy na 4 równe kotlety, 2 bierzemy, a dwa zostawiamy na kolejny obiad :);
  • Tłuczkiem rozklepujemy mięso na dwa duże, cienkie kotlety;
  • Posypujemy mięso solą i pieprzem z dwóch stron;
  • Część bułki wysypujemy na talerz;
  • Na drugi talerz rozbijamy 2 jajka i roztrzepujemy dodając odrobinę soli;
  • Obtaczamy mięso z dwóch stron w jajku i bułce;
  • 2-3 łyżki smalcu roztapiamy na patelni;
  • Smażymy kotlety z dwóch stron na złoty kolor na średnim ogniu.

    ZIEMNIAKI:
  • Obieramy pół kilo ziemniaków;
  • Gotujemy z łyżką soli;
  • Ugniatamy z łyżką smalcu.

    MIZERIA:
  • Kilka ogórków kroimy na cienkie plastry i układamy w 2 salaterkach;
  • Do szklanki wlewamy 3 łyżki oliwy z oliwek, przecieramy garstkę mięty przez sitko, solimy i pieprzymy. Wszystko mieszamy;
  • Polewamy ogórki;
  • Na środek dajemy po łyżce śmietany.

    KURKI:
  • Garść kurek krótko opłukujemy pod bieżącą wodą;
  • Odkładamy na ręcznik papierowy;
  • Na patelni roztapiam 2 łyżki masła na małym ogniu;
  • Dodajemy kurki i podsmażamy około 5 minut;
  • Solimy i pieprzymy;
  • Dodajemy 3 łyżki śmietany;
  • Mieszamy.

    SKWARKI:
  • Kroimy słoninę;
  • Wrzucamy na patelnię;
  • Wytapiamy skwarki do chrupkości;
PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ:  Gdzie zjeść na Stabłowicach? Fabryka smacznie Cię nakarmi!

NAKŁADANIE:

Na talerz nakładamy kotleta, a na niego sos z kurkami. Kroimy szczypiorek, koperek i posypujemy mięso. Na każdego kotleta dajemy jeden kawałek anchois. Do miseczek albo obok kotleta nakładamy ziemniaki i polewamy skwarkami. Serwujemy z salaterkami z mizerią. Voila!

Nie będę skromny… Wyszło pysznie! Wizualnie również chyba nie ma się czego wstydzić. Z zakupionych produktów udało się przygotować 4 zestawy obiadowe co sprawia, że 1 zestaw kosztował około 20 zł. Oszczędności oszczędnościami. Muszę przyznać jednak, że schabowy z Młodej Polski to prawdziwy MVP! Ciężki do podrobienia, niezwykle kuszący i raz na jakiś czas definitywnie wart swojej ceny.

Was zapraszam do kuchennych kombinacji, spróbujcie mojej interpretacji schabowego z Młodej i podzielcie się swoimi wrażeniami!
A może macie pomysł, jakie danie chcielibyście zobaczyć jeszcze w tej serii? Czekam na wasze komentarze!


Article Categories:
ODTWARZAM DANIA

Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Don't Miss! random posts ..