Gdzie zjeść pizzę we Wrocławiu? Mój pewniaczek – Pizza Si

Nie mam najmniejszej wątpliwości, że nasyp przy ul. Bogusławskiego to mój ulubiony adres na gastronomicznej mapie Wrocławia. Szczególnie latem, kiedy to znajdujące się pod knajpami ogródki zamieniają się w kolorowe i pełne roślin tarasy. To lokalizacja, w której dobrze się napijemy i przy akompaniamencie gwarno przejeżdżających pociągów równie smacznie zjemy.

Zapraszam Was do miejsca, które ma dwie, widoczne z daleka cechy charakterystyczne – biało-czerwoną markizę oraz wiecznie wypełniony po brzegi gośćmi ogródek. Mowa oczywiście o znanej i lubianej Pizzy Si.

Wnętrze Pizzy Si jest charakterystyczne dla knajp znajdujących się pod nasypem. Mamy tutaj dużo cegły, wizualnie jest bardzo surowo i chłodno. Na ścianach próżno szukać obrazów, doniczek z kwiatami, ale to nie wystrój zapełnia gośćmi cały lokal i ogródek, tylko wspaniały zapach i smak włoskiej pizzy prosto z pieca opalanego drewnem bukowym. 

To czym chwali się Pizza Si to włoskie pochodzenie używanych składników. Faktycznie czuć ich jakość. Nie dostaniemy tutaj bardzo popularnej we Wrocławiu pizzy w stylu neapolitańskim, tylko idealnej grubości placka, delikatnie podsypanego zostającą na opuszkach palców semoliną. Świetne są też smakowe oliwy, które są ogólnodostępne dla gości (co niegdyś nie musiało być wcale taką oczywistością). Znajdziemy tutaj infuzję z czosnkiem, ziołami takimi jak rozmaryn, skórką z cytryny lub dla smakoszy ostrości, z chilli. 

Co ważne. Mimo, że bardzo często ogródek i wnętrze lokalu pękają w szwach (szczególnie w weekendy),  to na pizzę czeka się w okolicach 10, max 15 minut. Bardzo dobry wynik. Jeśli nie uda nam się znaleźć miejsca bezpośrednio pod lokalem to możemy je zająć w sąsiadujących knajpach, o ile zamówimy tam coś picia. Polecam to rozwiązanie szczególnie osobom planującym piwkowanie/drinkowanie, gdyż wybór alkoholu w Si jest dość ograniczony.

PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ:  Przepis na placki z jabłkiem

Pozycje, które najchętniej zamawiam to:

Margherita
(sos pomidorowy, mozzarella, bazylia – 22zł),

Salami Napoli
(sos pomidorowy, mozzarella, salami napoli – 28 zł) 

Pancetta Con Salsa Ficchi
(pesto z rozmarynu, mozzarella, boczek pancetta, gorgonzola, salsa figowa w winie marsala – 35 zł)

Sos pomidorowy znajdujący się na dwóch pierwszych plackach jest idealnie przyprawiony i co najważniejsze – posiada konsystencję, która nie rozmiękcza pizzy tak, że nie jesteśmy w stanie podnieść jej do ust. Salami jest chrupiące i delikatnie pikantne. Pizza Si to jedna z nielicznych pizzerii, w której zostawiam pusty, pozbawiony obgryzionych rantów „talerz”. W towarzystwie oliwy smakują wybornie.

Jako ciekawostkę traktuję z kolei pozycję z salsą figową. Podawana z białym sosem pizza świetnie łączy smak słony – za sprawą boczku pancetta oraz słodki, dzięki salsie figowej. O ile zarówno Panom jak i Paniom polecam zamówienie jednej pizzy na osobę, to w przypadku tej propozycji myślę, że warto zamówić ją na spółę. W małych ilościach jest naprawdę przepyszna, natomiast zjedzenie całego placka może przyprawić o mdłości. Polecam także konsumpcję na miejscu, gdyż jak przystało na pizzę włoską, po kilkunastu minutach w pudełku tracimy to, co ta ma w sobie najlepsze. 

Słyszę pytanie – gdzie na pizzę we Wrocławiu? W pierwszej kolejności myślę – Si! Pizza – wyśmienita, nasypowy klimat – genialny, ceny – bardzo dobre. To przepyszny i solidny pewniak, o którego marce i jakości świadczy wiecznie wypełniony po brzegi ogródek.

 Jestem częstym gościem i z pełnym przekonaniem polecam prawdziwym Smakoszom.

Pizza Si
ul. Wojciecha Bogusławskiego 89,
50-031 Wrocław
tel. 572 282 619

Ceny podane we wpisie z różnych przyczyn mogą się zmienić więc przed odwiedzeniem restauracji warto zapoznać się z aktualnym cennikiem.

Article Categories:
pizza

Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Don't Miss! random posts ..