Jatki 2.0 Food&Culture – Miejsce kultury i smacznego jedzenia?

Tym razem odwiedzam Jatki 2.0 Food&Culture. Jak było? Co zjemy? Czego się napijemy? Ile zapłacimy? Na te pytania odpowiadam we wpisie!

Halo, halo! Czy ktoś słyszał o Jatki 2.0 Food&Culture? Nie wiem z czego to wynika, ale obok tego miejsca zawsze przechodziłem z założonym z góry brakiem zainteresowania. Wśród często zadawanych przeze mnie pytań – “Gdzie smacznie zjeść we Wrocławiu?”, próżno było szukać odpowiedzi, w których moglibyśmy znaleźć Jatki. Sama lokalizacja również wydawała mi się raczej dość staroświecka i podchodziłem do niej z dużym dystansem. Stereotypy i przekonania są jednak po to, by się z nimi konfrontować. Dzisiaj zabieram Was do Jatki 2.0 Food&Culture! Jak było? Co zjemy? Czego się napijemy? Ile zapłacimy? Na te pytania odpowiadam we wpisie!

ZAPRASZAM NA MOJE KONTO NA INSTAGRAMIE. KLIKNIJ TUTAJ!

Lokalizacja i wnętrze

Jatki 2.0 Food&Culture znajdziemy przy ulicy Jatki 11. Mówiłem coś o staroświeckiej lokalizacji? Ależ byłem w błędzie! No… Chyba, że tą staroświeckość napełnimy pozytywnym przesłaniem. To wąska, klimatyczna uliczka artystów, z pięknymi widokami na urocze balkoniki i okiennice. Ma się wrażenie bycia w innym kraju, w innych czasach i całkowicie innej rzeczywistości. Uliczka wyłożona jest starym brukiem, co jeszcze bardziej podkreśla świetny, starodawny klimat tego miejsca. Ja zostałem prawdziwie zauroczony.

Jeśli chodzi o samą restaurację, to pierwsze co rzuca się w oczy, to mały, drewniany ogródek, który wieczorami doświetlany jest małymi światełkami. Stoi tu kilka wygodnych stolików, przy których aż się chce usiąść. Zwłaszcza, że uliczka znajduje się w cieniu, więc może być to miłe miejsce na odpoczynek od upału. Do środka lokalu wchodzimy przez krótki tunel, przy którym wiszą piękne róże. Wnętrze jest równie przyjemne! Proste, surowe, ale też ciepłe i domowe. Znajdziemy tu kilka stolików, przy których w spokoju możemy zjeść zamówione pozycje. Dalej znajdziemy również spore wnętrza z białymi ścianami, łukami przy suficie, nienachalnym oświetleniem i drewnianymi, prostymi stołami ze stojącymi przy nich drewnianymi krzesłami. Czuje się tu ciepło, lekkość i brak zadęcia. Zobaczcie z resztą sami!

PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ:  Schabowy Polski - ciekawy pomysł na polski street food?

Co zjemy?

Jatki 2.0 Food&Culture określa się mianem klubu artystycznego w którym spotkamy twórców kultury i sztuki: malarzy, muzyków oraz aktorów. Odbywają się tu wernisaże, koncerty na żywo oraz quizy. Czy przy tym wszystkim znajdziemy także dobre jedzenie? Nie doszukałem się zbyt wielu informacji na temat tego jakiego rodzaju kuchni możemy się tu spodziewać, ale czytając menu widzimy, że rządzi tu kuchnia polska w odświeżonym wydaniu. Karta jest krótka i zmienia się co jakiś czas. W momencie kiedy odwiedziłem to miejsce, w karcie królowały szparagi. Były także m.in. tatar, ravioli, zupa krem z pieczonej cebuli, polędwiczki oraz sałatki. Do picia znajdziemy tu gorące napoje, koktajle, piwko i wino, ale nie spodziewałbym się w tej kwestii zbyt dużego wyboru. Aktualne menu konceptu znajdziecie TUTAJ.

Ja skusiłem się na TATARA – rzodkiewka, suszone żółtko, słonecznik, szczypiorek, grzanka [43 zł], POLĘDWICZKĘ WIEPRZOWĄ – maślane puree, szparagi, rzodkiewka [72 zł] oraz RAVIOLI – wędzony ser, sos truflowy, suszone żółtko, puder porowy [48 zł].

Przed zamówionymi potrawami do stołu podano bardzo ładnie wyglądające amuse-bouche, którym okazało się zawijane ciasteczko owsiane z autorskim musem marchewkowym. Było bardzo smaczne i wprowadziło mnie w miły nastrój w oczekiwaniu na główne posiłki.

Pierwszy na stół trafił TATAR. Muszę przyznać, że mile zaskoczyła mnie porcja jaką zastałem na talerzu. Była naprawdę spora! Mięso zostało fajnie posiekane i posypane suszonym żółtkiem, szczypiorkiem, rzodkiewką, słonecznikiem oraz kroplami sosu musztardowego. Na talerzu podano też dwie mocno przypieczone grzanki w oliwie i ziołach. Całość smakowała naprawdę bardzo dobrze! Z jednej strony dość konserwatywnie, z drugiej w miarę nowocześnie. Przyjemnie chrupały rzodkiewki oraz pestki słonecznika, które podkreślały smak i dodawały całości delikatnej oleistości. Do tego smaczne i turbo chrupkie grzaneczki. Co tu dużo mówić – definitywnie warty grzechu, solidny tatar!

Następnie na stoliku pojawił się przepiękny talerz z POLĘDWICZKĄ WIEPRZOWĄ, maślanym puree, szparagami i rzodkiewką. Całe danie ozdobione było chipsami w kształcie listków i co wyjątkowe w przypadku takich ozdób, były naprawdę smaczne. Jak wypadła polędwiczka, czyli królowa tego dania? Mięso było pyszne… Miękkie, soczyste, rozpływało się w ustach. Było idealne. Dodatki wspaniale podkreślały i uzupełniały jego smak – szczególnie lekko chrupiące szparagi. Całość świetnie skomponowana, o wyraźnym, domowym charakterze. Z mojej strony polecajka.

Kiedy myślałem, że nie może być już lepiej, całe na truflowo wjechało RAVIOLI! Wszystko tu pasowało. Cieniutkie ciasto, wędzony ser ukryty w pierożku i trufla, której kawałki hojnie były wraz z oliwą rozlane po ravioli… Przyznam, że wraz z pudrem porowym i suszonym żółtkiem wyczarowały danie idealne. Pełne smaku, idealnie zbalansowane, przywołujące miłe skojarzenia z gotowaną z sercem kuchnią domową. Każdy kęs przynosił radość i mimo, że byłem już naprawdę najedzony, to żałowałem, że to już koniec. Nie wiem czy to danie pojawi się w kolejnej wersji menu, ale na waszym miejscu bym nie ryzykował i poszedł spróbować, póki jeszcze jest. Warto też zwrócić uwagę na wielkość porcji, która była bardzo sowita. Mówiąc krótko – jest się czym najeść!

Podsumowanie

Jatki 2.0 Food&Culture to miejsce przytulne i gościnne już od samego progu. Wyjątkowa lokalizacja i wnętrze nadają mu niepowtarzalnego klimatu. Można tu poczuć się jak w innej, sielskiej rzeczywistości. To także miejsce kultury, koncertów na żywo i wydarzeń artystycznych. Co dla mnie najważniejsze – smacznie tutaj zjemy! Bardzo pozytywnie zaskoczyła mnie dbałość o wizualne i smakowe detale serwowanych dań. Ceny uznaję za rozsądne i adekwatne do tego co otrzymujemy na talerzu. Jatki 2.0 to dla mnie nie tyle odkrycie, co baardzo duże zaskoczenie, które zasługuje na większy rozgłos na gastronomicznej mapie Wrocławia. To miejsce warte odwiedzenia szczególnie latem, kiedy mamy dostęp do niezwykle klimatycznego ogródka. Ja jestem przekonany, że nie była to moja ostatnia wizyta przy ulicy Jatki 11. Jestem ciekaw jakie jest Wasze zdanie na temat tego konceptu! Mieliście już okazję tutaj pałaszować? Komentujcie i dzielcie się swoimi wrażeniami. Zostajemy w kontakcie!

PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ:  Schabowy Polski - ciekawy pomysł na polski street food?

P.S.

Jeśli miałbym tylko dodać jakąś sugestię od siebie, to zaproponowałbym polerowanie sztućców. Plamy kropel wody na nożach i widelcach po zmywarce trochę psują wrażenie, ale to tylko szczegół.

Jatki 2.0 Food&Culture
Ul. Jatki 11
50-111 Wrocław
Tel.: 739 435 543

Ceny podane we wpisie z różnych przyczyn mogą się zmienić więc przed odwiedzeniem restauracji warto zapoznać się z aktualnym cennikiem.

Article Categories:
Kuchnia polska · Restauracja

Comments

  • W trakcie poszukiwania w sieci pożądanych informacji znalazłam ten artykuł. Wielu osobom wydaje się, że posiadają rzetelną wiedzę na poruszany przez siebie temat, ale niestety tak nie jest. Stąd też moje ogromne zaskoczenie. Po prostu świetny artykuł. Koniecznie będę rekomendował to miejsce i często odwiedzał, aby zobaczyć nowe posty.

    Photopolis 19 lipca 2023 01:50 Odpowiedz
  • Tak to prawda! Dawno tak dobrze we Wrocławiu nie jadłam. Moimi TOP of the TOP jest niewątpliwie RAVIOLI, SANDACZ, SAŁATKA CEZAR i PAPPARDELLE. Z każdym kęsem czuć jak dużo serca w przygotowaniu każdej potrawy wkłada ich kucharz. Uwielbiam tu wracać. Polecam ❤️

    Izabela Burdzy 20 lipca 2023 21:47 Odpowiedz
  • Pingback: Browar Stu Mostów - Smak Breslau i pyszne piwo

  • Znakomity tekst. Podoba mi się, że poruszasz taki temat.

    Artur Florian 28 stycznia 2024 00:06 Odpowiedz
  • a jakbyście chcieli zamówić ulotki dla swojej restauracji to polecam: https://ulotki-sklep.pl/

    Artur Florian 28 stycznia 2024 00:07 Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Don't Miss! random posts ..