#2 Odtwarzamy smaki – gofry z jajkiem i boczkiem z Dinette

Zabawa w odtwarzanie ulubionych potraw z restauracji wciąż trwa. Bardzo się cieszę, że podobała się Wam pierwsza odsłona. Kotlet Schabowy z Młodej Polski wywołał sporo emocji, sprawdźmy jak spodoba się Wam mój przepis na śniadanie DI SPECIALS.

Dzisiaj zapraszam Was na śniadanie z modnego i pełnego smaku Dinette – gofry z jajkiem i boczkiem. Koszt tego pysznego dania w restauracji to 27 złote. A w domu?

Co kupiłem i ile zapłaciłem?
Na 7 sztuk:

  • Mleko – 1 szklanka – 1 litr – 3,40 zł 
  • Mąka pszenna – 250g – 3,00 zł
  • Cukier – 1 łyżka – 5,48 zł
  • Proszek do pieczenia – 1/2 łyżeczki – 0,89 zł 
  • Olej – 1 łyżka do ciasta + do nasmarowania gofrownicy – 13 zł
  • Jajko – 2 szt do ciasta + 7 do sadzenia – 6,30 zł
  • Sól – szczypta
  • Boczek – 7 cieńkich plastrów – 5,95 zł
  • Syrop klonowy – 26,69 zł

Łączna cena: 64,71 zł (9,24 zł jeden)

  • PRZYGOTOWANIE 2 GOFRÓW:
    GOFRY:
    Białka oddziel od żółtek. 
  • Ubij białka z szczyptą soli na sztywną pianę. 
  • Pozostałe składniki zmiksuj na gładką masę. 
  • Do masy dodaj białka i delikatnie wymieszaj.
  • Nakładaj ciasto na nagrzane i posmarowane olejem płytki gofrownicy. 
  • Piecz na złoty kolor przez ok. 4-5 minut lub według czasu podanego w instrukcji urządzenia.

    JAJKA:
  • Do jednego gofra potrzebujemy 2 jajka.
  • Rozbij jajko na rozgrzaną patelnie.
  • Po ścięciu się białka zdejmij z patelni.
  • Postaraj się zachować płynne żółtko.
  • Delikatnie osól.
  • Zdejmij z patelni.

    BEKON:
  • Plastry boczku smażymy na suchej rozgrzanej patelni.
  • Smaż na średnim ogniu.
  • Gdy brzegi plasterków boczku będą już rumiane, przewróć na drugą stronę.
  • Mięso smaż tak długo, aż plasterki będą chrupiące.

NAKŁADANIE:

Na talerz dajemy gofra, na gofra kładziemy 2 jajka sadzone. Na jajka dajemy 2 plasterki boczku. Polewamy syropem klonowym. Voila!

Myślę, że to wspaniały pomysł nas początek dnia. Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu śniadanie i bez zbytniej filozofii. Połączenie słodkiego i wytrawnego to fajna kulinarna podróż po niecodziennych smakach w którą warto czasem się wybrać. Przyznam szczerze, że wersja domowa gofra z Dinette jest niemal nie do odróżnienia od oryginału. Różnica tkwi w chrupkości gofra, ale z mojego researchu wynika, że to zależy od gofrownicy, także będę jeszcze próbował. A Wy? Lubicie wytrawne gofry?

Article Tags:
· · · ·
Article Categories:
ODTWARZAM DANIA

Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Don't Miss! random posts ..