Na takiego kebsa czekał cały Wrocław! Przy ulicy Szewskiej możemy odwiedzać już Oyche Doner, który zastąpił zasłużone Bratwursty.
Pomysłodawcy Ci sami, pozytywnie nakręceni na to, by do Wrocławia sprowadzić trochę Berlina. Zresztą jak sami chwalą się na swoich socialach – kilkukrotnie odwiedzali to miasto, podpatrując pożądane wzorce i smaki.
Jeśli chodzi o mięso to do wyboru mamy kurczaka oraz wołowinę. Z tego co podpytałem, kura to 90% trybowane udo, a 10% filet. W przypadku wołowiny to rozbratel, przekładany łojem wołowym.
Bułki i lawasze również trafiają do Oyche od lokalnych dostawców. Koniecznie spróbujcie gemüse kebab, bo to jest rewelacja. Super doprawiony, lekko słodki i soczysty kurczak, grillowane warzywa, turecki ser i przepyszna, chrupiąca bułka z sezamem i czarnuszką. W tle czuć również miętę oraz cytrynkę.
Spróbowałem też wołowinę w lawaszu i chociaż mogę powiedzieć, że było smacznie, to kurczak siadł mi zdecydowanie bardziej. I w smaku i w strukturze. Kurczak – miękki, soczysty. Wołowina – bardziej sprężysta.
No a ceny! Praktycznie samo centrum Wrocławia, a za takiego gemüse kebaba zapłacimy…? 28 zł. Za klasyka..? 25 zł. Dla mnie jakość do ceny, do lokalizacji – top!
Coś czuję, że mogą się tu ustawiać kolejki i wcale nie zdziwię się jak tak będzie.
Dajcie znać co uważacie o kebabowej scenie Wrocławia. Widzicie jakąś opcję, którą można przyrównać do Berlina?
Oyche Doner
ul. Szewska 24/26
Kebab | kebab Wrocław | gdzie na kebab | gdzie na kebab we Wrocławiu | obiad | Wrocław | gdzie na obiad | gdzie na kebab we Wrocławiu