Przepis na placki z jabłkiem

Placki, naleśniki, racuchy, pancakesy – nie ma chyba osoby, która powiedziałaby, że za nimi nie przepada. I nic w tym dziwnego. Po pierwsze są puszyste i słodkie, a po drugie należą do tak zwanego comfort foodu – czyli jedzenia, które przywołuje miłe wspomnienia. Dokładnie tak jest ze mną i plackami z jabłkiem. Przypominają mi lata dzieciństwa.

Kiedy ktoś pyta mnie czy jestem fanem słonych czy słodkich śniadań to zawsze mam problem z odpowiedzią. Z jednej strony uwielbiam klasyczne śniadania z jajkiem, pieczywem, szynką i frankfurterkami, ale z drugiej strony często przychodzi nieopanowana ochota na słodkie towarzystwo do kawy. Jest też jedna pozycja śniadaniowa, której nigdy nie odmówię, a są nią właśnie placki z jabłkami. 

Poniżej przedstawiam Wam przepis na moje placki z dzieciństwa!

PLACKI ŚNIADANIOWE Z JABŁKIEM

Składniki:

2 duże jabłka

2 jajka w temperaturze pokojowej

1 opakowanie suchych drożdży (7g)

3 Łyżki cukru

1 szklanka ciepłego mleka

Dodatkowo:

Olej do smażenia

Cukier puder do posypania

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki, oprócz jabłka, wymieszaj razem i miksuj od 3 do 4 minut
  2. Odstaw na półtorej godziny w temperaturze pokojowej
  3. Jabłka pokrój w kostkę lub zetrzyj na tarce
  4. Dodaj do masy przygotowane wcześniej jabłka
  5. Smaż na rozgrzanym oleju na małym ogniu z obu stron do zarumienienia
  6. Polej tym co lubisz. Na przykład jogurtem – tak jak ja lub dżemem. Udekoruj świeżymi sezonowymi owocami i posyp cukrem pudrem.

SMACZNEGO!

PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ:  Gdzie zjeść pizzę we Wrocławiu? Cimone_863 – mocny zawodnik na wrocławskich Złotnikach
Article Categories:
Przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Don't Miss! random posts ..