Hala Świebodzki to kultowe miejsce na mapie Wrocławia. Ostatnimi laty przeszła wielką rewolucję, tak by z popularnego targowiska stać się idealnym na spotkania bar & food courtem, czyli miejscem, gdzie w jednym miejscu możemy w miłej atmosferze, w towarzystwie smacznego jedzenia oraz picia spędzić czas ze znajomymi. W kwietniu 2023 roku Hala Świebodzki powiększyła swoją powierzchnię o nową przestrzeń oraz koncepty gastronomiczne. Rzućmy okiem jakie zmiany miały tutaj miejsce!
Jeśli jesteście ciekaw jakie były moje wrażenia na temat Hali przed rozszerzeniem przestrzeni gastronomicznej, to serdecznie zapraszam Was do tekstu: HALA ŚWIEBODZKI bar & food court – ratunek po traumie z przymierzalnia & karton. Przeczytacie w nim co zjadłem, jakie były moje wrażenia oraz zobaczycie zdjęcia wnętrza i zewnętrznego dziedzińca Hali. Podkreślę jedynie, że na “starej” części nie znajdziecie już takich konceptów jak Projekt Pizza, Panda Ramen czy Ragazzi. Ich miejsce zajęły , Randori Ramen (kuchnia azjatycka, ramen) oraz Señor Kimchi (ciekawa fuzja kuchni koreańskiej i meksykańskiej, K-mex).
Hala Świebodzki i jej nowa powierzchnia to klimatyczna kopia pierwowzoru. Króluje tutaj matowa, butelkowa zieleń wraz z czarnymi, loftowymi akcentami. Miejsca przy stolikach możemy znaleźć na parterze, antresoli i znajdujących się tam pomieszczeniach. Generalnie biorąc pod uwagę całą powierzchnię Hali oraz zewnętrzny dziedziniec, mówimy tutaj o ogromnej przestrzeni dla osób, które chcą spędzić miłe chwile w towarzystwie piwka, drinków, koktajli i wielu gastronomicznych konceptów. Jest tylko jedna rzecz, której delikatnie brakuje. Mowa o wyborze piw kraftowych. Być może ciekawym rozwiązaniem byłoby udostępnienie jednego ze stoisk ciekawemu browarowi? Myślę, że byłby to strzał w 10-tkę.
Zobaczcie jak na zdjęciach prezentuje się otwarta 22 kwietnia 2023 roku nowa strefa Hali:
Co możemy tutaj zjeść? Hala Świebodzki zyskała następujące koncepty kulinarne:
- El Gordito (kuchnia meksykańska, tex-mex).
- Chingu (kuchnia koreańska, koreański street food).
- Giro (kuchnia włoska, pizza neapolitańska, Panuozzo).
- Cudo (kuchnia wegańska, wegańskie sushi).
- Krakenbab (kraftowy kebab).
- Pastrami Summer (kuchnia amerykańska, zestawy mięsne, burgery, żeberka. Koncept może być Nam znany z pierwszej części Hali Świebodzki).
W planach jest także obecność siódmego konceptu, który specjalizuje się w kuchni azjatyckiej. Na razie nie ma jednak informacji odnośnie jego nazwy i dokładnej karty serwowanych dań.
Moja wizyta w Hala Świebodzki zakończyła się odwiedzinami Chingu, które specjalizuje się w koreańskim street foodzie. Zamówiłem POPCORN CHICKEN (36 zł), czyli box ze smażonymi kawałkami kurczaka (w słodkim, łagodnym sosie), ryżem, koreańską surówką, azjatyckimi sosami, szczypiorem i sezamem. Pierwszym zaskoczeniem była naprawdę ogromna porcja! Kubełek był po brzegi wypełniony ryżem, surówką i kurczakami. Co ważne! Ucieszył mnie fakt, że pod hasłem kurczak faktycznie znalazł się kurczak, a nie jak bywało w przypadku podobnych zamówień – 70% tłustej panierki. Myślę, że tak treściwym boxem na spokojnie będą mogły najeść się dwie osoby. Ja ledwo zmieściłem całość, ale konsumpcja sprawiła mi bardzo dużo przyjemności. Wszystko super ze sobą grało, było słodko, chrupiąco i mega syto. Z mojej strony jak najbardziej polecajka!
Z pełnym przekonaniem utrzymuje swoje zdanie, że Hala Świebodzki to świetne miejsce na formalne, mniej formalne spotkania czy zwykły bifor przed wyjściem na miasto. Ogromna ilość i różnorodność konceptów, dostęp do barów dają mi 100-procentową pewność, że pojawię się tutaj nie raz, nie dwa. W końcu jest tyle pozycji do przetestowania! Was z resztą również do tego zachęcam! Podzielcie się w komentarzach, która miejscówka znajdująca się na Hali Świebodzki należy do Waszych faworytów. Jestem bardzo ciekaw. Jak zwykle zostajemy w kontakcie!
HALA ŚWIEBODZKI
Food & drink court
Plac Orląt Lwowskich 20B
53-603 Wrocław
tel: 605 464 458
Ceny podane we wpisie z różnych przyczyn mogą się zmienić więc przed odwiedzeniem restauracji warto zapoznać się z aktualnym cennikiem.
Pingback: Św. Jan - pub regionalny - Multitap na tafli wrocławskiego rynku