Placki, naleśniki, racuchy, pancakesy – nie ma chyba osoby, która powiedziałaby, że za nimi nie przepada. I nic w tym dziwnego. Po pierwsze są puszyste i słodkie, a po drugie należą do tak zwanego comfort foodu – czyli jedzenia, które przywołuje miłe wspomnienia. Dokładnie tak jest ze mną i plackami z jabłkiem. Przypominają mi lata dzieciństwa.
Kiedy ktoś pyta mnie czy jestem fanem słonych czy słodkich śniadań to zawsze mam problem z odpowiedzią. Z jednej strony uwielbiam klasyczne śniadania z jajkiem, pieczywem, szynką i frankfurterkami, ale z drugiej strony często przychodzi nieopanowana ochota na słodkie towarzystwo do kawy. Jest też jedna pozycja śniadaniowa, której nigdy nie odmówię, a są nią właśnie placki z jabłkami.
Poniżej przedstawiam Wam przepis na moje placki z dzieciństwa!
PLACKI ŚNIADANIOWE Z JABŁKIEM
Składniki:
2 duże jabłka
2 jajka w temperaturze pokojowej
1 opakowanie suchych drożdży (7g)
3 Łyżki cukru
1 szklanka ciepłego mleka
Dodatkowo:
Olej do smażenia
Cukier puder do posypania
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki, oprócz jabłka, wymieszaj razem i miksuj od 3 do 4 minut
- Odstaw na półtorej godziny w temperaturze pokojowej
- Jabłka pokrój w kostkę lub zetrzyj na tarce
- Dodaj do masy przygotowane wcześniej jabłka
- Smaż na rozgrzanym oleju na małym ogniu z obu stron do zarumienienia
- Polej tym co lubisz. Na przykład jogurtem – tak jak ja lub dżemem. Udekoruj świeżymi sezonowymi owocami i posyp cukrem pudrem.
SMACZNEGO!