#1 Odtwarzamy smaki – Sławny kotlet schabowy z Młodej Polski

Moja interpretacja kotleta schabowego z Młoda Polska Bistro

Szalejąca inflacja i wszechobecny kryzys sprawiają, że stać nas na coraz mniej, a wszelkie przyjemności stają się powoli dobrem luksusowym. Restauracje przygwożdżone kolejnymi podwyżkami prądu, gazu, pensji minimalnej, zmuszone są podnosić ceny serwowanych dań. Wchodzimy powoli w ten moment, kiedy na randkę przy dobrej kolacji trzeba będzie brać pożyczkę od pewnego ptaka. A co gdyby swoje ulubione dania “z miasta” zrobić we własnej kuchni?

Sytuacja, którą wspominam wyżej zainspirowała mnie do kuchennych kombinacji, w których postaram się odtworzyć smak i aspekty wizualne potraw, które do tej pory uwielbiałem jeść na mieście (dodając czasem co nie co od siebie). Zobaczymy też ile będzie mnie to kosztowało! Startujemy z moim ulubionym daniem z Młoda Polska Bistro & Pianino.

Mam nadzieję, że ta seria się wam spodoba i zainspiruje do kuchennych eksperymentów.

Na pierwszy ogień idzie sławny na cały Wrocław: schab z anchois [58 zł] z mizerią z creme fraiche i miętą [15 zł] z Młoda Polska Bistro & Pianino. Koszt tego pysznego dania w restauracji to 73 złote. A w domu?

Co kupiłem i ile zapłaciłem?

  • 1 kg schab bez kości – 13,99 zł – promocja w Biedronce;
  • 5 jajek – 3,50 zł;
  • 2 szt. startej suchej bułki – 1,20 zł;
  • Anchois słoiczek – 6,90 zł;
  • 1 opakowanie kurek – 12 zł;
  • Kostka smalcu – 3,50 zł;
  • Śmietana 30% – 250 ml – 3,20 zł;
  • 1 kg ziemniaków – 1,40 zł;
  • Pęczek szczypiorku – 1,80 zł;
  • Ogórki – 60 dg – 3,50 zł;
  • Mięta w doniczce – 5 zł;
  • Oliwa z oliwek – 12 zł;
  • Koperek – 1,80 zł;
  • Masło – 6,90 zł;
  • Słonina 20 dag – 1,40 zł;
  • Sól i pieprz z domu :);

    Łączna cena 78,09 zł


PRZYGOTOWANIE 2 KOTLETÓW:

KOTLETY:

  • Schab kroimy na 4 równe kotlety, 2 bierzemy, a dwa zostawiamy na kolejny obiad :);
  • Tłuczkiem rozklepujemy mięso na dwa duże, cienkie kotlety;
  • Posypujemy mięso solą i pieprzem z dwóch stron;
  • Część bułki wysypujemy na talerz;
  • Na drugi talerz rozbijamy 2 jajka i roztrzepujemy dodając odrobinę soli;
  • Obtaczamy mięso z dwóch stron w jajku i bułce;
  • 2-3 łyżki smalcu roztapiamy na patelni;
  • Smażymy kotlety z dwóch stron na złoty kolor na średnim ogniu.

    ZIEMNIAKI:
  • Obieramy pół kilo ziemniaków;
  • Gotujemy z łyżką soli;
  • Ugniatamy z łyżką smalcu.

    MIZERIA:
  • Kilka ogórków kroimy na cienkie plastry i układamy w 2 salaterkach;
  • Do szklanki wlewamy 3 łyżki oliwy z oliwek, przecieramy garstkę mięty przez sitko, solimy i pieprzymy. Wszystko mieszamy;
  • Polewamy ogórki;
  • Na środek dajemy po łyżce śmietany.

    KURKI:
  • Garść kurek krótko opłukujemy pod bieżącą wodą;
  • Odkładamy na ręcznik papierowy;
  • Na patelni roztapiam 2 łyżki masła na małym ogniu;
  • Dodajemy kurki i podsmażamy około 5 minut;
  • Solimy i pieprzymy;
  • Dodajemy 3 łyżki śmietany;
  • Mieszamy.

    SKWARKI:
  • Kroimy słoninę;
  • Wrzucamy na patelnię;
  • Wytapiamy skwarki do chrupkości;

NAKŁADANIE:

Na talerz nakładamy kotleta, a na niego sos z kurkami. Kroimy szczypiorek, koperek i posypujemy mięso. Na każdego kotleta dajemy jeden kawałek anchois. Do miseczek albo obok kotleta nakładamy ziemniaki i polewamy skwarkami. Serwujemy z salaterkami z mizerią. Voila! Przepyszny, treściwy, chrupiący schabowy rodem z Młoda Polska Bistro & Pianino!

Nie będę skromny… Wyszło pysznie! Wizualnie również chyba nie ma się czego wstydzić. Z zakupionych produktów udało się przygotować 4 zestawy obiadowe co sprawia, że 1 zestaw kosztował około 20 zł. Oszczędności oszczędnościami. Muszę przyznać jednak, że schabowy z Młoda Polska Bistro & Pianino to prawdziwy MVP! Ciężki do podrobienia, niezwykle kuszący i raz na jakiś czas definitywnie wart swojej ceny.

Was zapraszam do kuchennych kombinacji, spróbujcie mojej interpretacji schabowego z Młodej i podzielcie się swoimi wrażeniami!
A może macie pomysł, jakie danie chcielibyście zobaczyć jeszcze w tej serii? Czekam na wasze komentarze!


Article Categories:
Odtwarzam dania · Przepisy

Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Don't Miss! random posts ..