Hamburger czy Burger, o to jest pytanie…
Czy istnieje między nimi jakaś składnikowa różnica? A może tkwi ona w sposobie podania? Nic z tych rzeczy! Okazuje się, że tych nazw można używać zamiennie. Tak naprawdę słowo „burger” jest krótszą wersją słowa „hamburger”. I to cały sekret.
Bez względu na to jak go nazwiemy, nie ma chyba osoby, która nie lubi bułki nafaszerowanej ulubionymi składnikami – idealnie wysmażoną wołowiną, vege kotletem, szarpaną wieprzowiną, bukietem warzyw i preferowanych sosów.
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na burgera z szarpaną wieprzowiną by „Wrocławski Smakosz”.
ENJOY!
SZARPANA WIEPRZOWINA
Składniki:
0,5 kg łopatki lub karkówki
250 ml sosu barbecue
2 szklanki soku jabłkowego
Przygotowanie:
1. Mięso kroimy na duże kawałki
2. Zalewamy sokiem jabłkowym (tak żeby sok zakrywał mięso)
3. Gotujemy około 2 h do miękkości na małym ogniu
4. Rozdrabniamy mięso i dodajemy 250 ml sosu barbecue
5. Mieszamy i opcjonalnie dajemy sól i pieprz
BUŁKI DO BURGERA
Składniki:
280 g mąki
15 g drożdży
2 jajka
95 g mleka
15 g masła (roztopionego i ciepłego)
35 g miodu
sezam do posypania
Przygotowanie:
1. Mleko, drożdże, masło i miód miksujemy do połączenia składników
2. Dodajemy jedno żółtko (białko zostawiamy do smarowania bułek), jedno całe jajko i mąkę
3. Wyrabiamy ciasto około 6 min
4. Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia
5. Po wyrośnięciu formujemy cztery bułki
6. Smarujemy je białkiem i posypujemy sezamem
7. Piekarnik nagrzewamy do 190° i pieczemy 15 min do zarumienienia
SOSY DO BURGERA
Keczupowo – majonezowy klasyk
4 łyżki ketchupu, 4 łyżki majonezu – mieszamy
Czosnkowy klasyk
4 łyżki jogurtu naturalnego, 4 łyżki majonezu, 2 wyciśnięte ząbki czosnku, sól, pielez – mieszamy
DODATKI DO BURGERA
sałata
ogórek korniszon
pomidor
inne ulubione warzywa i dodatki