OdNowa Bistro – Kapitalne jedzenie pod nasypem!

W lipcu 2023 roku pod nasypem otworzył się koncept pod nazwą OdNowa Bistro. Co możemy zjeść i czego się napić? Ile zapłacimy? Przeczytaj!

FENOMENELNA premiera pod wrocławskim nasypem przy ul. Bogusławskiego. W lipcu 2023 roku otworzył się tu koncept pod nazwą OdNowa Bistro, który z miejsca staje się moim topem jeśli chodzi o jedzenie we Wrocławiu. Wcale mnie to z resztą nie dziwi, ponieważ jest to bliźniaczy projekt dla pobliskiego Mercado, które zdążyło już solidnie rozkochać w sobie wielu mieszkańców Wrocławia! Jakie są moje wrażenia? Co możemy zjeść i czego się napić? Ile zapłacimy? Wszystkiego dowiesz się z tego wpisu!

ZAPRASZAM NA MOJE KONTO NA INSTAGRAMIE. KLIKNIJ TUTAJ!

PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ: RISO BAR – Tu pachnie owocami morza!

Lokalizacja i wnętrze

OdNowa Bistro znajdziemy pod popularnym we Wrocławiu nasypem, przy ul. Bogusławskiego 13. Jak jest wewnątrz lokalu? Klimatycznie, przytulnie i charakterystycznie dla zlokalizowanych pod tym adresem restauracji. W oczy rzucają się oczywiście ceglane akcenty, czarne, loftowe oświetlenie oraz dobrze wyposażony, uzbrojony w zielone kafle bar. Najwięcej jest tu stolików dwuosobowych, ale w centrum pomieszczenia znajdują się także miejsca, w których możemy zasiąść większą ilością osób. Dodatkowo przed OdNowa Bistro szykuje się ogródek, w którym będzie można zjeść co nie co na świeżym powietrzu. Poniżej przedstawiam Wam jak OdNowa Bistro prezentuje się od środka.

Co zjemy?

W menu właściciele przekonują – “Bistro OdNowa to autentyczna kuchnia oparta na lokalnych i sezonowych produktach oraz rzemieślniczej filozofii kucharzy. Wszystko co znajdziecie na talerzu jest wynikiem pracy naszych rąk z poszanowaniem tradycji. Pozwól sobie na posiłek, by poznać lub docenić polską kuchnię… od nowa“.

To dla gościa jasna wskazówka, że króluje tutaj polska kuchnia, ale w bardziej nowoczesnym i kreatywnym wydaniu. W karcie znajdziemy 4 główne kategorie – ZAKĄSKI, które można zamówić w zestawie z kieliszkiem wódki Baczewski, MNIEJSZE, czyli pozycje, które dedykowane są do dzielenia się, WIĘKSZE, czyli po prostu dania główne oraz DESERY, które pozwolą zakończyć wizytę w bistro na słodko. W takim miejscu nie mogło zabraknąć także ciekawej karty alkoholowej, w której znajdziemy koktajle, wódki, destylaty, wina oraz gorące i zimne napoje. Co prawda w karcie nie jest to uwzględnione, ale można zamówić też piwko. Do wyboru mamy IPĘ lub PILSA. Wszystkie pozycje zawarte w menu znajdziecie klikając TUTAJ.

Celem mojej wizyty było spróbowanie jak największej ilości pozycji, więc przy zamówieniu skupiłem się na kategoriach ZAKĄSKI oraz MNIEJSZE. Czas pokazał, że znalazło się także miejsce na DESER!

Z kategorii ZAKĄSKI zamówiłem: ŚLEDZIA – matias w tempurze/tatarska śmietanka/żółtko/kapary z kwiatów bzu/koper (26 zł – cena z kieliszkiem wódki Baczewski) oraz KASZANKĘ – wieprzowina złotnicka/musztarda morelowa/bułka tarta/domowe krakersy/szczypior (26 zł – cena z kieliszkiem wódki Baczewski)

Z kategorii MNIEJSZE zamówiłem: PSTRĄGA – pstrąg wędzony/blin ziemniaczany/rybna pasta jajeczna/kawior/szczypior (34 zł), KAPUSTĘ – kapusta z grilla/glazura z kwasu chlebowego/prażony boczek wędzony/komosa/zakwaszana śmietana/koper (29 zł), TATARA – rostbef wołowy z Pniew/domowe maggi/ogórek małosolny/młoda cebula/zakwaszana śmietana/chips musztardowy/chleb (43 zł), KIEŁBASĘ – kiełbasa z grilla/wieprzowina złotnicka/majonez z karmelizowanej kapusty/cebula perłowa/gorczyca/szczypior/chleb (31 zł) oraz GĘSIE “PIPKI” – gęsie żołądki/agrest/jabłko małosolne/miód pitny/musztarda morelowa/brioszka (36 zł).

Z kategorii DESERY zamówiłem “JAGODZIANKĘ” – ciastko rzepakowe/owoce leśne/kruszonka/lawenda/lody śmietankowe od Krasnolóda (26 zł). To co? Bierzemy się za degustację!

Zaczniemy od matiasa w tempurze, który już na starcie wskazał azymut kolacji z jasnym przekazem – “Tu będzie przesmacznie!“. To bardzo mała, typowo zakąskowa porcja, ale za to jak zaskakująca i nieoczywista. Rozpływający się w ustach matias w chrupiącej panierce z dodatkiem z sosem tatarskim okazał się fuzją idealną. Czegoś takiego nigdy nie jadłem, a sam smak ciężko opisać słowami. To pozycja, którą koniecznie musicie zamówić będąc w OdNowa Bistro! Majstersztyk.

Przyszła kolej na kaszankę, której sposób zaserwowania okazał się mocno nieoczywisty. Nie była podana w znanej nam formie pęta. Formą znacznie bardziej przypominała za to tatara. W daniu zaskakująca okazała się także jego wewnętrzna struktura, która nie była ziarnista, tylko bardzo kremowa. Razem z musztardą morelową i delikatnie chrupiącą posypką z bułki tartej smakowała wybornie. Ciekawe były także domowe krakersy, które na górę całości trafiły jeszcze ciepłe. Pyszna, nieoczywista, zaskakująca pozycja, którą warto uwzględnić do spróbowania!

Na stół zaczęły trafiać dania z kategorii MNIEJSZE, a jako pierwszy do degustacji polecił się apetycznie wyglądający pstrąg. Kolejna pozycja, która była po prostu przesmaczna. Chrupiący, puszysty blin i kremowa, rybna pasta jajeczna. Do tego nadający morskich i słonych akcentów kawior ze szczypiorem. Pozycja, którą można zjeść jednym tchem i w moim przypadku tak właśnie było. Prawdziwa petarda!

Kolejna w kolejce ustawiła się kapusta. Z perspektywy czasu myślę, że było to danie, które najmniej trafiło w moje gusta, ale dalej mówimy o świetnej pozycji. Rządziły tutaj 3 smaki. Słodki za sprawą glazurowanej kapusty z grilla, wędzony za sprawą boczku oraz kwaśny dzięki zakwaszanej śmietanie. Całość stanowiła niezwykle ciekawą kombinację, którą je się z niemałą przyjemnością. Jeśli lubicie połączenie smaków, które wymieniłem powyżej, to zamówienie tej pozycji jest właśnie dla Was.

Kto zdążył już poznać Smakosza ten wie, że jeśli w karcie znajduje się tatar, to nie może się obejść bez jego zamówienia! Tak też było w tym przypadku. Kto ma wiedzieć ten wie, że to właśnie spod szyldu bratniego Mercado możemy zjeść najlepszego tatara we Wrocławiu. Temu z OdNowa Bistro również niczego nie można odmówić. Mówimy tu o widocznie większej niż w Mercado porcji oraz rewelacyjnej, idealnie posiekanej wołowinie z ciekawymi dodatkami. Nieoczywista na talerzu była również obecność kwaśnej śmietany, która fajnie zagrała z całością. Fajnie pochrupał też chips musztardowy. Do tatara podawane są także 3 różne odmiany pieczywka, co jest świetną opcją. Z mojej strony oczywiście polecajka!

To co? Zabieramy się za kiełbasę z grilla. To pozycja, która na talerzu nie wygląda nadzwyczaj twórczo, ale jest bardzo, bardzo smaczna. A to za sprawą fenomenalnego majonezu z karmelizowanej kapusty. Połączenie mocno zbitej w konsystencji kiełbaski z majonezem, gorczycą i piklowaną cebulką perłową było rewelacyjne. Do kieliszeczka mocniejszego trunku będzie to pozycja obowiązkowa!

Przyszedł czas na chyba największe zaskoczenie tego wieczoru, czyli gęsie “pipki”. Temat podrobowy w kuchni zdaje się być mocno kontrowersyjny, a większość z Nas na temat patrzy oczami wyobraźni. Niepotrzebnie! Propozycja, którą przygotowało OdNowa Bistro jest idealna do tego, by wszystkie tego typu stereotypy odrzucić w kąt. Gęsie żołądki były rewelacyjne i praktycznie rozpływały się w ustach. Dawno nie jadłem dania, w którym wszystkie składniki tak bardzo do siebie pasowały. Rewelacyjny sos, musztarda morelowa, słodko-kwaśny agrest, ciekawe w smaku jabłko małosolne i kropka nad i w postaci mocno przypieczonej, słodkiej brioszki, którą na koniec warto obficie wymoczyć w sosie. Prawdziwe niebo w gębie i totalny game changer!

Moja wizyta w OdNowa Bistro kończy się deserem, czyli “jagodzianką” z lodami. W tym przypadku cudzysłów nie jest przypadkowy, ponieważ w tej pozycji królują nie tylko jagody, ale też inne owoce leśne. Ciastko rzepakowe było bardzo kruche i maślane, a owoce leśne z kruszonką świetnie balansowały w aspekcie słodko-kwaśnych akcentów. Całość elegancko dopełnił smak śmietankowych lodów. Co tu dużo mówić… Pychotka!

Podsumowanie

Wrocław zyskał cudowne i przesmaczne miejsce! Premiera OdNowa Bistro przeszła moje najśmielsze oczekiwania, choć od początku nastawiałem się, że odwiedziny tutaj będą prawdziwą petardą. Jak sama nazwa konceptu wskazuje, mamy tu możliwość poznać i docenić polską kuchnię – od nowa. Jedzenie jest kapitalne i wcale nie boję się użyć tego sformułowania. Jest kreatywnie, nieszablonowo, przytulnie i przesmacznie! To miejsce, w którym nie czujesz się obsługiwany, lecz szczerze ugoszczony. Ja jestem totalnie zauroczony. Ceny uznaję za baaaardzo atrakcyjne, szczególnie biorąc pod uwagę mega wysoką jakość tego co otrzymujemy na talerzu, ale też swobodną i nie aż tak obciążającą portfele możliwość spróbowania wielu pozycji. Odwiedzając OdNowa Bistro spodziewajcie się sporych kolejek. Nie ma tutaj możliwości rezerwowania miejsc, ale możecie mi zaufać, że każda sekunda spędzona w oczekiwaniu, zostanie sowicie i smacznie wynagrodzona! Mieliście już okazję odwiedzić ten koncept? Jestem bardzo ciekaw Waszych opinii. Jak zawsze pozostajemy w kontakcie!

OdNowa Bistro
Ul. Wojciecha Bogusławskiego 13,
50-031 Wrocław
Tel.: 665 487 665

Ceny podane we wpisie z różnych przyczyn mogą się zmienić więc przed odwiedzeniem restauracji warto zapoznać się z aktualnym cennikiem.

Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Don't Miss! random posts ..