#4 Odtwarzamy smaki – Pączki z Piekarnia Food & Garden

W związku ze zbliżającym się tłustym czwartkiem postanowiłem odtworzyć pączki z pistacją z Piekarnia Food & Garden. Sprawdź jak mi poszło!

Tłusty czwartek – ulubione święto każdego Smakosza zbliża się wielkimi krokami! Królować będą faworki, pączki z lukrem, cukrem pudrem, różą, twarogiem, dżemorem i innymi wymyślnymi nadzieniami. W ostatnim czasie prawdziwą furorę robi jednak krem pistacjowy, którego smak i konsystencję postaram się odtworzyć. Potem bez pardonu zaimplementuje go do pysznego, chrupiącego pączka! Jeśli uwielbiasz pączki z pistacją z Piekarnia Food & Garden. Jeśli nie chcesz liczyć na to, że jakimś cudem uda Ci się go tam kupić. Finalnie! Jeśli nie chcesz płacić za niego prawie 20 zł za sztukę, to ten wpis jest właśnie dla Ciebie! Przepis na ciasto do pączków podpatrzyłem w serii “CHODŹ ZROBIMY”, publikowanej przez Panią Beatę Śniechowską – właścicielkę restauracji Młoda Polska bistro & pianino.

Lecimy z tematem!

NIE POLUBIŁEŚ MNIE NA FACEBOOKU? ZMIEŃ TO I KLIKNIJ TUTAJ!

Czego będziesz potrzebował – składniki:

Pączki (ciasto wg. przepisu Beaty Śniechowskiej):

  • 600 g mąki pszennej (1,70 zł)
  • 240 g mleka (1 zł)
  • 50 g cukru (30 gr)
  • 20 g świeżych drożdży (20 gr)
  • 1 jajko (1 zł)
  • 4 żółtka (4 zł)
  • 4 g soli
  • 100 g masła (3,60 zł)
  • 1,2 litra oleju do smażenia (15,30 zł)

Z podanych ilości wychodzi ok. 20 pączków.

Składniki na krem:

  • 300 g łuskanych, niesolonych pistacji (21,60 zł)
  • 200 g białej czekolady (6 zł)
  • 100 ml śmietanki 36% (2,25 zł)

+ mikser, malakser, blender lub thermomix + rękaw do nadziewania pączków/strzykawka

Koszt jednego pączka: 2,85 zł

Sprawdź ostatni wpis: ato ramen wro – najlepszy ramen we Wrocławiu?

Przygotowanie pączków:

  • W misce wymieszaj mleko, żółtka i jajko.
  • Do miksera przesiej mąkę, wlej mieszaninę jajek z mlekiem, dodaj drożdże, sól, cukier. Włącz mikser/thermomix i miksuj aż ciasto będzie jednorodne.
  • Dodaj masło i ponownie zmiksuj.
  • Ciasto przykryj ściereczką i odłóż na ok. 1,5 godziny aż podwoi swoją objętość.
  • Uderz/wgnieć ciasto.
  • Wyciągnij ciasto na blat.
  • Rozwałkuj na grubość 2 cm.
  • Podziel ciasto na 20 krążków o średnicy 8 cm.
  • Ponownie odłóż pączki pod przykryciem na ok. 30 minut.
  • Smaż pączki na złoto, do efektu „suchego patyczka”, na oleju rozgrzanym do 180 st C.
  • Pączki ostudź na kratce i nadziewaj.
PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ:  Gdzie na cynamonki we Wrocławiu? Moje ulubione miejsca [LISTA]

Przygotowanie kremu:

  • Wsyp pistacje do misy malaksera/blendera/thermomixa.
  • Miksuj do uzyskania kremowej konsystencji masła, aż masa będzie lśnić.
  • Dodaj białą czekoladę rozpuszczoną w kąpieli wodnej.
  • Dolej Śmietanki.
  • Miksuj do połączenia składników.

Nadziej pączki kremem i voila! Pączki z pistacją rodem z Piekarnia Food & Garden gotowe!

Eksperyment zakończony pomyślnie! Pączki są puszyste, chrupiące, krem aksamitny, intensywnie pistacjowy i… Kilkanaście złotych tańszy niż w Piekarni (2,85 zł/szt.)!
Spróbujcie odtworzyć ten przepis, a na pewno nie pożałujecie! Jesteśmy w kontakcie i życzę słodkiego tłustego czwartku!

ZAPRASZAM TEŻ NA MOJE KONTO NA INSTAGRAMIE. KLIKNIJ TUTAJ!

Article Categories:
Odtwarzam dania · Piekarnia · Przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Don't Miss! random posts ..