Szalejąca inflacja i wszechobecny kryzys sprawiają, że stać nas na coraz mniej, a wszelkie przyjemności stają się powoli dobrem luksusowym. Restauracje przygwożdżone kolejnymi podwyżkami prądu, gazu, pensji minimalnej, zmuszone są podnosić ceny serwowanych dań. Wchodzimy powoli w ten moment, kiedy na randkę przy dobrej kolacji trzeba będzie brać pożyczkę od pewnego ptaka. A co gdyby swoje ulubione dania “z miasta” zrobić we własnej kuchni?
Sytuacja, którą wspominam wyżej zainspirowała mnie do kuchennych kombinacji, w których postaram się odtworzyć smak i aspekty wizualne potraw, które do tej pory uwielbiałem jeść na mieście (dodając czasem co nie co od siebie). Zobaczymy też ile będzie mnie to kosztowało! Startujemy z moim ulubionym daniem z Młoda Polska Bistro & Pianino.
Mam nadzieję, że ta seria się wam spodoba i zainspiruje do kuchennych eksperymentów.
Na pierwszy ogień idzie sławny na cały Wrocław: schab z anchois [58 zł] z mizerią z creme fraiche i miętą [15 zł] z Młoda Polska Bistro & Pianino. Koszt tego pysznego dania w restauracji to 73 złote. A w domu?
Co kupiłem i ile zapłaciłem?
- 1 kg schab bez kości – 13,99 zł – promocja w Biedronce;
- 5 jajek – 3,50 zł;
- 2 szt. startej suchej bułki – 1,20 zł;
- Anchois słoiczek – 6,90 zł;
- 1 opakowanie kurek – 12 zł;
- Kostka smalcu – 3,50 zł;
- Śmietana 30% – 250 ml – 3,20 zł;
- 1 kg ziemniaków – 1,40 zł;
- Pęczek szczypiorku – 1,80 zł;
- Ogórki – 60 dg – 3,50 zł;
- Mięta w doniczce – 5 zł;
- Oliwa z oliwek – 12 zł;
- Koperek – 1,80 zł;
- Masło – 6,90 zł;
- Słonina 20 dag – 1,40 zł;
- Sól i pieprz z domu :);
Łączna cena 78,09 zł
PRZYGOTOWANIE 2 KOTLETÓW:
KOTLETY:
- Schab kroimy na 4 równe kotlety, 2 bierzemy, a dwa zostawiamy na kolejny obiad :);
- Tłuczkiem rozklepujemy mięso na dwa duże, cienkie kotlety;
- Posypujemy mięso solą i pieprzem z dwóch stron;
- Część bułki wysypujemy na talerz;
- Na drugi talerz rozbijamy 2 jajka i roztrzepujemy dodając odrobinę soli;
- Obtaczamy mięso z dwóch stron w jajku i bułce;
- 2-3 łyżki smalcu roztapiamy na patelni;
- Smażymy kotlety z dwóch stron na złoty kolor na średnim ogniu.
ZIEMNIAKI:
- Obieramy pół kilo ziemniaków;
- Gotujemy z łyżką soli;
- Ugniatamy z łyżką smalcu.
MIZERIA: - Kilka ogórków kroimy na cienkie plastry i układamy w 2 salaterkach;
- Do szklanki wlewamy 3 łyżki oliwy z oliwek, przecieramy garstkę mięty przez sitko, solimy i pieprzymy. Wszystko mieszamy;
- Polewamy ogórki;
- Na środek dajemy po łyżce śmietany.
KURKI: - Garść kurek krótko opłukujemy pod bieżącą wodą;
- Odkładamy na ręcznik papierowy;
- Na patelni roztapiam 2 łyżki masła na małym ogniu;
- Dodajemy kurki i podsmażamy około 5 minut;
- Solimy i pieprzymy;
- Dodajemy 3 łyżki śmietany;
- Mieszamy.
SKWARKI: - Kroimy słoninę;
- Wrzucamy na patelnię;
- Wytapiamy skwarki do chrupkości;
NAKŁADANIE:
Na talerz nakładamy kotleta, a na niego sos z kurkami. Kroimy szczypiorek, koperek i posypujemy mięso. Na każdego kotleta dajemy jeden kawałek anchois. Do miseczek albo obok kotleta nakładamy ziemniaki i polewamy skwarkami. Serwujemy z salaterkami z mizerią. Voila! Przepyszny, treściwy, chrupiący schabowy rodem z Młoda Polska Bistro & Pianino!
Nie będę skromny… Wyszło pysznie! Wizualnie również chyba nie ma się czego wstydzić. Z zakupionych produktów udało się przygotować 4 zestawy obiadowe co sprawia, że 1 zestaw kosztował około 20 zł. Oszczędności oszczędnościami. Muszę przyznać jednak, że schabowy z Młoda Polska Bistro & Pianino to prawdziwy MVP! Ciężki do podrobienia, niezwykle kuszący i raz na jakiś czas definitywnie wart swojej ceny.
Was zapraszam do kuchennych kombinacji, spróbujcie mojej interpretacji schabowego z Młodej i podzielcie się swoimi wrażeniami!
A może macie pomysł, jakie danie chcielibyście zobaczyć jeszcze w tej serii? Czekam na wasze komentarze!
Pingback: #2 Odtwarzamy smaki – gofry z jajkiem i boczkiem z Dinette – Wrocławski Smakosz
Pingback: #3 Odtwarzamy smaki – śniadanie tureckie z Dinette – Wrocławski Smakosz
Pingback: Młoda Polska bistro&pianino - kuchnia spod ręki MasterChefa!