Zabawa w odtwarzanie ulubionych potraw z restauracji wciąż trwa. Bardzo się cieszę, że podobała się Wam pierwsza odsłona. Kotlet Schabowy z Młodej Polski wywołał sporo emocji, sprawdźmy jak spodoba się Wam mój przepis na śniadanie DI SPECIALS z Dinette!
Dzisiaj zapraszam Was na śniadanie z modnego i pełnego smaku Dinette – gofry z jajkiem i boczkiem. Koszt tego pysznego dania w restauracji to 27 złote. A w domu?
Co kupiłem i ile zapłaciłem?
Na 7 sztuk:
- Mleko – 1 szklanka – 1 litr – 3,40 zł
- Mąka pszenna – 250g – 3,00 zł
- Cukier – 1 łyżka – 5,48 zł
- Proszek do pieczenia – 1/2 łyżeczki – 0,89 zł
- Olej – 1 łyżka do ciasta + do nasmarowania gofrownicy – 13 zł
- Jajko – 2 szt do ciasta + 7 do sadzenia – 6,30 zł
- Sól – szczypta
- Boczek – 7 cieńkich plastrów – 5,95 zł
- Syrop klonowy – 26,69 zł
Łączna cena: 64,71 zł (9,24 zł jeden)
- PRZYGOTOWANIE 2 GOFRÓW:
GOFRY:
Białka oddziel od żółtek. - Ubij białka z szczyptą soli na sztywną pianę.
- Pozostałe składniki zmiksuj na gładką masę.
- Do masy dodaj białka i delikatnie wymieszaj.
- Nakładaj ciasto na nagrzane i posmarowane olejem płytki gofrownicy.
- Piecz na złoty kolor przez ok. 4-5 minut lub według czasu podanego w instrukcji urządzenia.
JAJKA: - Do jednego gofra potrzebujemy 2 jajka.
- Rozbij jajko na rozgrzaną patelnie.
- Po ścięciu się białka zdejmij z patelni.
- Postaraj się zachować płynne żółtko.
- Delikatnie osól.
- Zdejmij z patelni.
BEKON: - Plastry boczku smażymy na suchej rozgrzanej patelni.
- Smaż na średnim ogniu.
- Gdy brzegi plasterków boczku będą już rumiane, przewróć na drugą stronę.
- Mięso smaż tak długo, aż plasterki będą chrupiące.
NAKŁADANIE:
Na talerz dajemy gofra, na gofra kładziemy 2 jajka sadzone. Na jajka dajemy 2 plasterki boczku. Polewamy syropem klonowym. Voila! Przepyszne śniadanie prosto z Dinette!
Myślę, że to wspaniały pomysł nas początek dnia. Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu śniadanie i bez zbytniej filozofii. Połączenie słodkiego i wytrawnego to fajna kulinarna podróż po niecodziennych smakach w którą warto czasem się wybrać. Przyznam szczerze, że wersja domowa gofra z Dinette jest niemal nie do odróżnienia od oryginału. Różnica tkwi w chrupkości gofra, ale z mojego researchu wynika, że to zależy od gofrownicy, także będę jeszcze próbował. A Wy? Lubicie wytrawne gofry?
Pingback: #3 Odtwarzamy smaki – śniadanie tureckie z Dinette – Wrocławski Smakosz